Boom overwoekerd met klimop

Klimop, of hedera, is een sterke plant die goed kan klimmen. De wortels hechten aan de ondergrond. Zo kan het dus gebeuren dat een klimop ook tegen de voet van een boom en via de stam omhoog klimt. Als je de klimop niet tegenhoudt, groeit hij volledig de boom in, door de hele kroon. Ik hoor vaak de vraag of dit slecht voor een boom is. In deze blog geef ik daar graag antwoord op. 

Wat is klimop? 

Allereerst iets over de klimop zelf; in Latijn ook wel Hedera Helix genoemd. De groenblijvende klimop kent honderden soorten en is een begeleidende plant voor beuken, eiken en andere bomen. Het kan 20-30 meter hoog klimmen op allerlei ondergronden; muren, torens en bodem. Tevens wordt klimop vaak ingezet als bodembedekker. Hedera kan wel 400 jaar oud worden een stamomtrek van 1 meter halen. 

Vooroordelen 

Bij sommige mensen leeft de gedachte dat klimop slecht is voor een boom. Het neemt licht weg en geeft extra gewicht aan de (kroon van) de boom; het risico op takbreuk wordt dan groter. Ook zou het door de worteltjes voedingsstoffen van de boom opnemen, die dus niet door de boom zelf opgenomen kan worden. 

Echter: al deze vooroordelen zijn ontkracht door onderzoeker Thomas Ludwig in “ Klimop in bomen: een vloek of zegen?” Een boom kan bijvoorbeeld reageren op de omgeving door reactiehout aan te maken. Klimop groeit langzaam, dus de boom kan anticiperen op de aanwezigheid van hedera. De takken waar klimop op groeit worden sterker, zodat ze het gewicht probleemloos kunnen dragen. Het is ook niet parasitair. 

Waarom zou je klimop wel op een boom laten groeien? De voordelen 

  • Esthetisch – Mensen vinden dat het er gewoon mooier en natuurlijker uit ziet
  • Perfecte plek voor insecten en vogels. Klimop biedt volop verstopplekken en leefruimte voor voor insecten en vogels. Sommige vogels maken een nestje maken in klimop. 
  • Klimop kan zonnebrand voorkomen. Klimop beschermt de bast tegen de felle zonnestralen, waardoor het risico op zonnebrand kleiner wordt. 

Klimop verwijderen van een boom

Wanneer je toch de hedera wilt verwijderen van een boom, let er dan goed op dat je de boom zo weinig mogelijk schade toebrengt. Voordat je het weet heb je de boom schade toegebracht, bijvoorbeeld door de dikke klimopscheuten met een kettingzaag door te zagen. Het kost heel wat tijd voordat de boom die wonden weer heeft overgroeid. Dit kost de boom extra energie. Helaas wordt er bij het verwijderen van klimop vaker wel dan niet schade toegebracht aan de boom. Daarom is het extra belangrijk om hier een erkend boomverzorger voor te vragen.

Klimop en de boomveiligheidscontrole

Klimop kan alleen voor boomverzorgers weleens tot problemen leiden. Bij de boomveiligheidscontrole wordt de boom eerst visueel bestudeerd. Er wordt gezocht naar zichtbare aantastingen. Zodra de bast begroeid is met hedera, kan de bast niet meer geïnspecteerd worden. Gelukkig zijn er andere aanwijzingen waar een boomveiligheidscontroleur op kan letten. Daarom is het altijd raadzaam om een erkende inspecteur de boom te laten inspecteren.

Conclusie

Kortom; moet je klimop verwijderen van een boom? Het antwoord is: dat mag, maar hoeft absoluut niet. Sterker nog; als de boom gezond is kun je het beter laten zitten. Bij het verwijderen van klimop wordt een boom vaak ernstig beschadigd. Daarnaast ontstaat het risico dat overgebleven stukken klimop in de boom blijven hangen, afsterven en naar beneden kunnen vallen.

Categories:

Tags:

Comments are closed