Er staat een boom in je (krappe) achtertuin. Deze moet gesnoeid of gekapt worden. Echter is er weinig ruimte. Hoe pak je dat aan? 

Boom naast een schuur, huis, schutting of bouwwerk

Als er weinig ruimte is, wordt het werken moeilijker. Ten eerste moet er ruimte zijn om het gesnoeide hout uit de boom te kunnen halen. Vervolgens moet het hout dat van de boom af komt ergens heen. Voor beide zaken is ruimte nodig. 

Zonder ruimte toch hout veilig naar beneden halen

Staat de boom naast een schuur, huis, schutting of ander bouwwerk? Dan is de kans groot dat de takken niet vrij kunnen vallen. Als een tak op een bouwwerk valt, dan is de schade vaak aanzienlijk. Om schade te voorkomen moeten de takken worden afgevangen. De takken worden dan gecontroleerd naar beneden gebracht. Zo is de kans op schade minimaal. 

Snoeien met klimtechnieken

Als er weinig ruimte rondom de boom is, dan er is er waarschijnlijk ook geen ruimte voor een hoogwerker. Wellicht wel met een ladder, maar een boom snoeien vanaf een ladder wordt altijd ten zeerste afgeraden! Dit is zeer onveilig. Wil je toch de boom in om te snoeien, dan zul je letterlijk (gezekerd) de boom in moeten klimmen. Een gecertificeerde boomverzorger (ETW-er) is hiervoor opgeleid en heeft de materialen en kennis om efficiënt de boom in te kunnen klimmen. 

klimmend-in-de-boom-boom-snoeien

Zelf doen of uitbesteden?

Het hangt af van de situatie en je eigen vaardigheden of je boomonderhoud wilt uitbesteden of niet. Er zijn diverse redenen waarom je juist wel of niet zelf je boom zou gaan snoeien. Enerzijds kun je misschien zelf al met een kettingzaag omgaan, kun je vanaf de grond bij de tak en heb je kennis over het snoeien van bomen. Anderzijds is het gevaarlijk om een boom vanaf een ladder te snoeien en kan de tak schade aanbrengen als deze verkeerd valt. 

Het voordeel van het uitbesteden van snoei- of kapwerk in een krappe omgeving is dat een ervaren boomverzorger het werk uitvoert. Je weet zeker dat dit veilig gebeurt en dat de kans op schade minimaal is. Een ervaren en gecertificeerde boomverzorger ziet namelijk de risico’s en kan daarop anticiperen. Thijs van der Wal van In de Boom heeft de certificaten, materialen en kennis om de werkzaamheden veilig en efficiënt uit te voeren. 

Hoe moet het vooral niet?

Er zijn talloze video’s met voorbeelden waarin het snoeien van een boom niet goed gaat. Dit kan mis gaan om diverse redenen. Soms kun je het verwachten, soms zit een ongeluk in een klein hoekje. Bekijk hieronder hoe het vooral niet moet. 

Categories:

Tags:

Comments are closed