Via Facebook kwam ik in contact met een eigenaar van een eik. De avond ervoor was de bliksem ingeslagen in de prachtige eik in de achtertuin. De boom had flink wat schade opgelopen van de blikseminslag. 

Wat doet blikseminslag met een boom?

Wanneer de boom te maken krijgt met blikseminslag wordt een enorme stroomstoot afgegeven via de boom. Het sap onder de bast wordt gekookt en door de snelle stoomontwikkeling springt de bast van de stam. Het weefsel van de boom kan hierdoor onherstelbaar beschadigd raken.

Het advies

Om de bast zo veel mogelijk te sparen, hebben we geadviseerd om de boom zo snel mogelijk in te pakken met folie. Hierdoor wordt uitdroging van het levende weefsel tussen de stam en de bast voorkomen, en bestaat er een goede kans dat ze weer met elkaar vergroeien. Daarna is het een kwestie van afwachten hoe de boom reageert.

Het resultaat

Na enkele weken bleek de tak waar de bliksem ingeslagen was afgestorven te zijn, daarom is deze met behulp van klimtechnieken verwijderd. Ook had het inpakken van de boom niet het gewenste resultaat opgeleverd; het bastweefsel was nog niet gaan vergroeien. Daarom hebben we de folie weer verwijderd. Vanuit het resterende levende bastweefsel zal de boom de wond gaan proberen te overgroeien, maar dat is een proces van tientallen jaren.

Categories:

Tags:

Comments are closed